• EXKURZIA DO ZAKOPANÉHO DOM NAOPAK

          • CVČ pri SOŠt v Námestove zorganizovalo 14. 05. 2024 exkurziu  k našim susedom do Poľska. Konkrétne do Zakopaného, kde sme upriamili pozornosť na netradičnú atrakciu. Neďaleko, len pár kilometrov od našich hraníc sa nachádza Dom naopak.

            Drobnosť, ale dobrý nápad, ktorý Zakopanému pridáva niečo na originálnosti. Všetko tu stojí „na hlave“ a gravitácia získava úplne nový rozmer. Zvonku sa nám môže zdať, akoby ho nejaký obor vytrhol zo zeme a len tak obrátil na komín. Naopak je postavený nielen dom, ilúziu dotvárajú dokonca aj obrázky pribité na stenách opačne a nábytok pripevnený na strope.

             

          • Tradičný KUBO v podaní našich žiakov.

          • Známa slovenská veselohra z pera evanjelického kňaza Jozefa Hollého. Kto by nepoznal jednu z najznámejších replík: „Anča, aha, ja mám nožík“. Kubo. Bezbranný a roztomilý hlupáčik alebo nebezpečný jedinec, ktorý je schopný všeličoho, ak na to dostane príležitosť?

             

            Žiaci nášho divadelného krúžku sa chytili príležitosti a nacvičili pod režisérskou taktovkou Mgr. Daniely Plavákovej (vedúca divadelného krúžku, CVČ pri SOŠt) divadelné predstavenie, ktoré svojim spolužiakom predstavili 10. 5. 2024 v kultúrnom dome v Námestove.

             

            V hlavných úlohách sa predstavili – Matej Kojs, Samuel Večerek, Matúš Šimurda, Benjamín Mačinec, Maroš Pariža, Timotej Lonek, Silvia Huceľová, Tatiana Zvrteľová, Ivana Luscoňová a Rebeka Priesežňáková. Bolo sa veru na čo pozerať.

             

            Ďakujeme za neobyčajný umelecký zážitok.

          • Exkurzia - Prefainvest, a.s.

          • „Lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť.“ Presvedčili sme sa o tom opäť, keď sme navštívili spoločnosť Prefainvest, a.s. v Sučanoch, ktorá nám dovolila nahliadnuť do ich výrobného procesu prefabrikovaných konštrukcií, výroby šachtových a rúrových systémov, betónových  dlažieb. V jej priestoroch sme mali možnosť oboznámiť sa s  priebehom ich výroby od  návrhu, vystužovania, debnenia až po expedíciu. Zároveň  sme mohli vidieť aj skúšobné laboratórium, kde sa vzorky jednotlivých prvkov skúšajú.

             Touto cestou by sme sa spoločnosti Prefainvest,a.s chceli veľmi pekne poďakovať za odbornú prezentáciu a cenné informácie,ktoré naši žiaci využijú v ďalšom štúdiu.

          • „Máj, máj, máj zelený“

          • Posledný aprílový deň už tradične patrí stavaniu májov. Naši žiaci nás presvedčili o tom, že táto milá tradícia v očiach mládeže ešte neupadla do zabudnutia. Ozdobený vrcholec stromčeka sa vztýčil aj pred budovou Strednej odbornej školy v Námestove, ktorej žiaci v spolupráci s CVČ pripravili pestrý kultúrny program plný zvykov a tradícií. Keď sa májka už „vypínala“ do výšky, úsmevy na tvárach žiakov aj učiteľov nás presvedčili o tom, že takáto ľudová tradícia určite patrí aj na pôdu školy.

          • Prepojenie teórie s praxou – exkurzia Schaeffler Kysuce

          • Študenti druhého a tretieho ročníka študijného odboru mechanik nastavovač sa 29. 04. 2024 zúčastnili zaujímavej exkurzie v inovatívnej strojárskej firme Schaeffler Kysuce – Kysucké Nové Mesto. Firma sa špecializuje na oblasť elektromobility pre motory, prevodovky a podvozky. Jeho súčasťou je aj nové výskumno-vývojové centrum, ktoré sa špecializuje na nové technologické riešenia v oblasti mobility pre svetové automobilové značky.

            Na začiatku žiaci načerpali vedomosti na prednáške o histórii, rozčlenení, výrobnej produkcii a smerovaní firmy. Neskôr prešli viacerými výrobnými odvetviami, kde videli  trieskové technológie, dokončovacie metódy obrábania, vlastnú kováčňu, ako aj modernú CNC techniku, spôsoby programovania, druhy tepelného spracovania, rôzne výrobné linky a spôsoby medzioperačnej dopravy.

            Exkurzia bola výbornou skúsenosťou prepojenia teórie s praxou, kde mali študenti možnosť vidieť „čistú“ strojársku výrobu, moderné a inovatívne technológie, výrobu presných komponentov a systémy pre hnacie ústrojenstvo a podvozky.